Usein kysytyt kysymykset

Mitä partiossa tehdään?

Partio on monipuolinen ja monimuotoinen harrastus, jonka varsinkin iän myötä muotoutuu jokaiselle omanlaisekseen. Tässä joitakin partion peruselementtejä:

Viikkokokoukset

Viikoittaisia partiokokoontumisia kutsumme kokouksiksi. Ohjelmaan kuuluu yleensä hieman leikkiä joko sisällä tai ulkona, jonkin uuden asian opettelemista/kertaamista ja lopuksi hiljentymishetki. Uusia asioita opitaan usein jaksoissa, jolloin samaa asiaa käsitellään useammilla peräkkäisillä kerroilla. Säännöllinen osallistuminen kokouksissa on suositeltavaa, mutta haluamme pitää partion myös avoimena harrastuksena, emmekä velvoita käymään kokouksissa, jotta pääsee retkille ja leireille tai toisinpäin. Kokouksissa opittuja perustaitoja kuitenkin usein tarvitaan retkillä, leireillä ja tapahtumissa.

Leirit ja retket

Vuoden mittaan partio tarjoaa mahdollisuuden erilaisiin retkiin ja leireihin. Leirit ja retket ovat olennainen osa partioelämystä. Jokainen ryhmä tekee vuoden mittaan omia päivä ja yöretkiä. Lisäksi lippukunta järjestää yhteisiä isompia leirejä, kuten kesä- ja talvileirin. Leirin kesto ja haastavuustaso määräytyy leiriläisten iän mukaan.

Kisat ja tapahtumat

Partiossa on tarjolla kaikenlaisia kisoja ja tapahtumia. Tapahtumissa tärkeintä on elämys ja kisoissa on tarjolla elämysten lisäksi myös mahdollisuus voittaa mainetta ja kunniaa. Kaiken ikäiset partiolaiset osallistuvat lippukunnassamme erilaisiin ja tasoisiin kisoihin ja tapahtumiin. Kisat ja tapahtumat ovat myös mainio tilaisuus tutustua uusiin partiolaisiin, sillä kisoja on yleensä järjestämässä yhtä lippukuntaa isompi porukka.

Koulutukset

Partion kantavia periaatteita on nousujohteisuus ja itsensä kehittäminen. Iän karttuessa tulee mahdolliseksi osallistua mitä erilaisimpiin koulutuksiin ja kehittää itseään

Partiopolku

Varsinaisesti partio alkaa 7-vuoden iässä eli silloin kun mennään kouluun. Tätäkin ennen partiota voi harrastaa perhepartion kautta. Virallinen partio-ohjelma päättyy 22 vuoden ikään, mutta tämänkin iän jälkeen partiossa on tarjolla niin hauskaa ajanvietettä kuin kasvun paikkoja itse kullekin. Partiossa on niin paljon kaikkea, että teimme pääkohdista visuaalisen esityksen. Partiopolku avaa, mitä kaikkea voit odottaa partioharrastukseltasi.

Mitä partio maksaa?

Jäsenmaksut

Partio on edullinen harrastus. Maksamalla vain noin 60 euroa vuodessa saat osallistua lippukuntasi, piirisi ja Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n toimintaan. Samalla kuulut kansainväliseen partioliikkeeseen. Maksuun sisältyy sekä Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n että partiopiirin jäsenmaksu. Jotkut lippukunnat perivät samalla myös oman jäsenmaksunsa. Jäsenmaksusta on myös mahdollista hakea vapautusta. Lue lisää jäsenmaksu käytännöistä. Apua jäsenmaksu kysymyksissä saa jäsenrekisterinhoitajalta.

Leiri- ja retkimaksut

Jäsenmaksun lisäksi kerätää tapahtumakohtaisia maksuja. Päiväretkiin osallistumismaksut ovat olleet keskimäärin 5-10 euroa ja viikonloppuretkiin 20-35 euroa. Lippukunnan oman kesäleirin hinta on ollut noin 50-70 euroa riippuen leirin pituudesta. Suurleirien osallistumismaksut ovat yleensä olleet noin 150-250 euroa.  Leirien ja retkien hinta määriytyy leiripaikan, ruokahuollon ja kuljetustarpeen mukaan. Omistamme oman kämpän Keltolahdessa Pulesjärven rannalla, joten pystymme pitämään leirimaksut hyvin edullisina.

Varustekulut

Partion ensimetreillä pärjää hyvin maltillisilla panostuksilla retkeilyvarusteisiin. Partion virallisia tuotteita (kuten Partiopaita, huivi ja sudenpentujen jälkikirja) Scandinavian Outdoor -myymälässä. Partiolaisen jsenetuna saat Scandinavian Outdoorista kaikista tuotteista 10% alennuksen, myös alennusmyynnissä olevista. Partiotuotteista ei saa alennusta. Lippukunnan oman huivimerkin saa ostaa ryhmänjohtajalta kolmen euron hintaan.

Alla olevaan listaan on kerätty tärkeimmät varusteet, joita partiossa tarvitsee.

 • Kompassi
 • Makuualusta
 • Makuupussi (Sudenpennuilla riittää kesämakuupussi. Seikkailijoista ylöspäin talvimakuupussin hankinta tulee tarpeelliseksi)
 • Puukko
 • Partiopaita tai sudenpentupusero
 • Rinkka
 • Partiohuivi
 • Lippukunnan huivimerkki
 • Muoviset tai metalliset ruokaluvälineet
 • Sudenpennun jälkikirja
 • Säänkestävää vaatetta
 • Otsavalo

Keneen olla yhteydessä?

Ongelma tilanteessa voit aina kääntyä johtajistomme puoleen. Tarkista ajantaiset yhteystietomme. Alla lyhyt erittely keneen kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä:

Ryhmänjohtaja

 • Oman ryhmän viikkotoiminta
 • Oman ryhmän retket

Tapahtumanjohtaja

 • Isommilla tapahtumilla, kuten kesäleiri, talvileiri ja suurleiri, on lippukunnassa erikseen nimetty vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö on nimetty leirikirjeen tai tapahtumatiedotteen yhteydessä
 • Tapahtumaan liittyvät lisäkysymykset, kuten mahdollisuus poikkeavaan osallistumisaikaan
 • Ilmoittautumiseen liittyvissä haateissa voi kääntyä jäsenrekisterinhoitajan puoleen

Rahastonhoitaja

 • Raha-asiat
 • Ongelmia leirimaksun kanssa, leirimaksu myöhässä
 • Varainhankintaideat

Jäsenrekisterin hoitaja

 • Haasteet tapahtumailmoittautumisessa
 • Jäsenmaksulaskuasiat, jäsenkortti
 • Sähköpostiviestit eivät tule
 • Partiolehti tai piirilehti Täplä eivät tule
 • Partion asiointipalveluun liittyvät epäselvyydet ja ongelmat

Lippukunnanjohtaja

 • Lippukunnanjohtajaan voi viime kädessä olla yhteydessä mistä tahansa, jos muuta selkeää yhteydenottotahoa ei löydy.

Saako partiossa valokuvata?

Partiotapahtumissa johtajisto voi ottaa valokuvia, joita julkaistaan partion eri medioissa kuten somessa. Partiolainen tai huoltaja voi kieltää sellaisten kuvien julkaisemisen, joissa kasvot ovat selkeästi tunnistettavissa. Kuvauskiellosta tulee tiedottaa lippukunnanjohtajaa, ryhmänjohtajaa sekä lasta itseään.

Tapahtumailmoittautumisten yhteydessä tapahtumakohtaisesta kuvausluvasta kysytään aina erikseen.

Mikä on johtajien rooli ja vastuu partiossa?

Partio on harrastus myös johtajille. Nuorimmat johtajamme ovat samoajaikäisiä 15-17 vuotiaita nuoria, jotka vasta harjoittelevat johtamista ja vastuun kantamista. Partio on korvauksetonta vapaaehtoistyötä, eli kaikilla meillä on partion lisäksi välillä kiirettä oman perhe-elämän, työn, koulun ja muiden harrastusten yhteensovittamisessa. Tottakai haluamme ja olemme luvanneet, että hoidamme oman pestimme mahdollisimman hyvin.

Tuemme johtajia tarjoamalla kurssimaksut ilmaiseksi piirin järjestämiseen koulutuksiin. Pyrimme aina siihen, että johtajat käyvät pestin mukaisen koulutuksen. Tarpeen mukaan järjestämme lippukunnan sisällä omaa koulutusta.

Lippukunnan toiminnasta vastaa lippukunnanjohtaja. Lippukunnanjohtaja vastaa hallinnollisista, henkilöjohtamiseen, edustamiseen , tiedottamiseen ja projektijohtamiseen liittyvistä tehtävistä. Lippukunnan toiminnan turvallisuus on myös lippukunnanjohtajan vastuulla.

Leireillä ja retkillä vastuussa ovat tapahtumien johtajat.