Aikuisena partioon

Partio on harrastus kaiken ikäisille, myös aikuisille. Koskaan ole liian myöhäistä aloittaa eikä aiempaa kokemusta tarvita. Partion yksi perusperiaatteista on tekemällä oppiminen ja yksilönä kehittyminen. Partio tarjoaa turvallisen ympäristön oppia ja kokea uutta, sekä koettaa uudenlaisia haasteita.

Kiinnostaako sinua luonto ja eräily? Ehkä haluat toimia kasvattajana ja esikuvana lapsille ja nuorille? Kenties haluat toimia vapaaehtoisena yhdistyksessä, joka tekee arvokasta yhteiskunnallista työtä? Me Metsäpojissa voimme tarjota kaikkea tätä ja kaupan päälle uuden kaveriporukan mukaan matkalle. Partio on monimuotoinen harrastus, joka muotoutuu jokaisen oman intohimon ja ajankäytön mukaan. Partio tarjoaa sinulle:

 • Uusia kavereita omasta lippukunnasta ja partiotapahtumista ympäri Suomea
 • Monipuolisen harrastuksen, joka voi sisältää kaikkea eräilystä askarteluun ja meditaatioon
 • Uusia taitoja, kuten ensiapua, lasten kanssa toimimista, projektin hallintaa tai vaikka saunan lämmittämistä
 • Luonnon läheisen harrastuksen, jossa pääset viettämään paljon aikaa metsässä.
 • Monipuolisia tapahtumia aina pienistä oman porukan retkistä valtakunnallisiin tapahtumiin ja peräti maailmanlaajuisiin partioleireihin
 • Laajan ja monipuolisen koulutusjärjestelmän (Opiskelijat voivat saada partiokoulutuksista myös hyväksilukuja opintoihinsa.)
 • Mahdollsuuden opetella työelämätaitoja, kuten projektinhallintaa ja vertaisjohtamista (Omaa osaamistaan voi osoittaa CV:ssä esimerkiksi osaamismerkeillä.)
 • Irtiottoja arjesta – Mikäs sen mukavampaa vastapainoa arkielämään kuin tuijotella leirinuotio loimua tai suunnistaa nuorten partiolaisten kanssa

Esittelyt

Meidän nykyiset aikuisemme tulevat monista taustoista ja elämäntilanteista. Osa opiskelee, osa on perheellisiä ja kaikki eivät edes asu lähellekään Messukylää tai Tamperetta. Alla on muutama esittely nykyisistä aikuisistamme, jotta sinäkin voit nähdä kuinka monenkirjava harrastus partio Metsäpojissa voi olla.

Lasse

Maiju

Antti

Mitä aikuiset käytännössä tekevät partiosta?

Aikuisille ei ole partiossa enää yhtä muottia, vaan jokainen voi ottaa osaa itselleen sopivalla tavalla. Aikuinen voi esimerkiksi olla lapsensa kanssa perhepartiossa tai tukea toimintaamme kannatusjäsenenä. Tässä kuitenkin muutamia tyypillisimpiä palasia, joista aikuisen partioharrastus rakentuu.

Pestit

Aikuisilla partio rakentuu usein jonkun pestin ympärille. Pestillä tarkoitetaan pestatun toimimista sovitun sisältöisessä ja pituisessa tehtävässä, jossa pestattu saa perehdytyksen ja tuen sekä oppimisen ja kehittymisen mahdollisuuden.

Pestejä on paljon erilaisia: lyhyitä, pitkiä, kevyitä, aikaavieviä, hallinnollisiatai kasvatuksellisia. Pesti voi olla esimerkiksi ryhmänjohtaja sudenpentu ryhmässä, virkistysmestari joka järjestää kivaa tekemistä aikusille, lippukunnan sihteeri tai vaikka kesäleirin kokki. Pestit on aina räätälöitävissä yksilöllisesti.

Pestaamiseen kuuluu pestikeskustelu eli tilanne, jossa pestaaja ja pestattu sopivat suullisesti tai kirjallisesti pestin sisällön, vastuun ja keston. Samalla keskustellaan pestatun koulutustarpeesta ja tuesta, mutta myös pestattavan motivaatiosta sekä pestissä oppimisen ja kehittymisen tavoitteista.

Oppiminen

Meille Metsäpojissa on tärkeä, että jokaisella johtajallamme ja aikuisellamme on mahdollisuus kehittää itseeän. Tapoja on monia. Tyypillisin tapa on tekemällä oppiminen. Pestiä, joka tuntuu kiinnostavalta mutta ehkä hankalalta, voi kokeilla kokeennemman tekijän apukätenä tai mentoroimana.

Kouluttautuminen on myös tärkeä osa partiota aikuisille. Lähetämme mielellämme johtajiamme esim. Hämeen Partiopiirin kursseille tai järjestämme niitä toisinaan itsekkin. Koulutuksen aiheet omat moninaisia: jotkut liittyvät suoraan tiettyyn pestiin esim. ryhmänjohtajana toimimiseen, kun taas toisissa teemana voi olla erätaidot tai ensiapu. Johtajamme osallistuvat myös sännöllisesti johtajatulille. Johtajatulet on suuri metsässä järjestettevä johtajuusseminaari, jossa koulutumassa on Suomen kovimpia ammattilaisia.

Johtajahuolto

Partio on ennen kaikkea nuorisojärjestö, mutta pitäähän sitä aikuisillakin olla omaa hauskaa. Johtajahuolto tarjoaa vastapainoa pestissä toimimiselle ja rentoa yhdessä tekemistä aikuisillemme.

Yritämme aina tuoda pienen silauksen johtajahuoltoa kaikkeen toimintaamme. Johtajiston kokouksessa tarjotaan pullakahvit, leiripaikan talkoiden yhdessä tarjotaan saunailta sekä ruokaa (paljon ja hyvää!).

Toisinaan pieni silaus ei riitä vaan pitää tehdä isommin. Järjestämme vuosittain esim. Syyssafari nimisen pienen ja rennon vaelluksen johtajillemme. Lisäksi vuosien saatossa olemme käyneet esim. keilaamassa, pelaamassa paintballia ja käyneet lapissa. Lippukunnan pyöreitä vuosia on myös aina juhlistettu koreasti johtajiston kesken.

Uuden aikuisen aikajana

Tässä muutamia askelmerkkejä, joita voit odottaa tulevalta partiopolultasi:

 1. Ota yhteyttä – Kiinnostuitko liittymään mukaan tai haluaisitko saada lisää tietoa? Voit olla meihin yhteydessä ilman jatkositoumuksia. Yhteystiedot löydät alta.
 2. Tule tutustumaan – Tule paikan päälle tutustumaan toimintaamme. Ensimmäinen tutustumiskerta voi olla esimerkiksi johtajiston oma tapahtuma tai jonkun ryhmän viikkokokous. Mietitään sopiva tutustumiskerta omien toiveidesi mukaan.
 3. Perehdytys – Mikäli haluat aloittaa jossakin pestissä, perehdytämme sinut siihen. Nimeämme sinulle oman partiokummin, joka on tukena partiopolkusi ensi askelissa. Tarvittaessa voit osallistua johonkin koulutukseen.
 4. Välikeskustelu – Miltä partio on maistunut? Onko se vastannut odotuksiasi vai haluaisitko kokeilla jotain muuta? Käydään noin kolmen kuukauden jälkeen kokemuksiasi yhdessä läpi ja mietitään yhdessä jatkoa.
 5. Sukella syvemmälle seikkailuun – Kokemuksen karttuessa voi kokeilla entistä laajemmin, mitä partiossa on tarjolla. Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi partiopolustamme.

Yhteydenotto

Pestijohtajamme vastaa mielellämme yhteydenottoihisi! Ajankohtaiset yhteystiedot löydät yhteystiedot-sivultamme. Voit ottaa yhteyttä myös alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta tai jättää suoraan jäsenhakemuksen.