Aikuisena partioon

Partio on harrastus kaiken ikäisille, myös aikuisille. Koskaan ole liian myöhäistä aloittaa eikä aiempaa kokemusta tarvita. Partion yksi perusperiaatteista on tekemällä oppiminen ja yksilönä kehittyminen. Partio tarjoaa turvallisen ympäristön oppia ja kokea uutta, sekä koettaa uudenlaisia haasteita.

Kiinnostaako sinua luonto ja eräily? Ehkä haluat toimia kasvattajana ja esikuvana lapsille ja nuorille? Kenties haluat toimia vapaaehtoisena yhdistyksessä, joka tekee arvokasta yhteiskunnallista työtä? Me Metsäpojissa voimme tarjota kaikkea tätä ja kaupan päälle uuden kaveriporukan mukaan matkalle. Partio on monimuotoinen harrastus, joka muotoutuu jokaisen oman intohimon ja ajankäytön mukaan. Partio tarjoaa sinulle:

 • Uusia kavereita omasta lippukunnasta ja partiotapahtumista ympäri Suomea
 • Monipuolisen harrastuksen, joka voi sisältää kaikkea eräilystä askarteluun ja meditaatioon
 • Uusia taitoja, kuten ensiapua, lasten kanssa toimimista, projektin hallintaa tai vaikka saunan lämmittämistä
 • Luonnon läheisen harrastuksen, jossa pääset viettämään paljon aikaa metsässä.
 • Monipuolisia tapahtumia aina pienistä oman porukan retkistä valtakunnallisiin tapahtumiin ja peräti maailmanlaajuisiin partioleireihin
 • Laajan ja monipuolisen koulutusjärjestelmän (Opiskelijat voivat saada partiokoulutuksista myös hyväksilukuja opintoihinsa.)
 • Mahdollsuuden opetella työelämätaitoja, kuten projektinhallintaa ja vertaisjohtamista (Omaa osaamistaan voi osoittaa CV:ssä esimerkiksi osaamismerkeillä.)
 • Irtiottoja arjesta – Mikäs sen mukavampaa vastapainoa arkielämään kuin tuijotella leirinuotio loimua tai suunnistaa nuorten partiolaisten kanssa

Esittelyt

Meidän nykyiset aikuisemme tulevat monista taustoista ja elämäntilanteista. Osa opiskelee, osa on perheellisiä ja kaikki eivät edes asu lähellekään Messukylää tai Tamperetta. Alla on muutama esittely nykyisistä aikuisistamme, jotta sinäkin voit nähdä kuinka monenkirjava harrastus partio Metsäpojissa voi olla.

Partiovuosia:

Noin 30

Nykyinen tai aikaisempi pestisi:

Olen toiminut lähes kaikissa lippukunnan pesteissä, nykyisin olen rahastonhoitaja.

Miten kiinnostuit partiosta? Mikä koukuttaa partiossa?

Kiinnostuin aikanaan monipuolisesta ohjelmasta hyvässä porukassa ja tuo sama asia pitää edelleen mukana.

Mitkä ovat partion parhaita puolia? Mikä on henkilökohtainen paras partiokokemuksesi?

Parasta partiossa on tekemällä oppiminen niin lapsena kuin aikuisenakin. Montaa uutta asiaa pääsee tekemään, vaikka ei niitä etukäteen osaisikaan. Hienoja partiokokemuksia on vuosien varrelta useita, mutta kyllä maailmanjamboree kaikessa ainutlaatuisuudessaan taitaa olla se paras.

Mitä partio voi tarjota aikuiselle?

Mahdollisuuden kehittää itseään eri tavoin hyvässä porukassa toimien.

Partiovuotesi:

4 vuotta aikuisena, lapsena myös jonkin aikaa

Pestisi tai aiempi pestisi?

Seikkailijajohtaja ja sudenpentujohtaja

Miten kiinnostuit partiosta? Mikä koukuttaa partiossa?

Olin partiossa jo lapsena ja lähdin toimintaan mukaan lapseni kiinnostuessa partiotoiminnasta. Partio on hyvää toimintaa, jossa tuetaan lasten ja nuorten kehitystä aktiiviseksi yhteiskunnan jäseniksi. Nuoret saa harjoitusta niin sosiaalisten taitojen, kun yhteiskunnallisten toimintamallien hoidosta. Lisäksi minua kiinnostaa erityisesti luontoarvojen ja luontotuntemuksen välittäminen nuoremmalle sukupolvelle. On hienoa huomata, miten monipuoliset taidot partiolainen kasvaessaan saa. Usein ajatellaan partion liittyvän vain luontoon. Vaikka luonto on tärkeä asia ja keskeisessä roolissa, opitaan partiossa myös paljon muuta (kuten julkisesti näkyvillä olevasta eri ikäisten partio-ohjelmasta on helppo havaita).

Mitkä ovat partion parhaita puolia? Mikä on henkilökohtainen paras partiokokemuksesi?

Parhaita puolia ovat yhteenkuuluvuuden tunne, mahdollisuus olla oma itsensä sekä luontoelämykset. Hyvässä seurassa saa aina apua ja tukea uuden oppimiseen. Toiminta on monipuolista ja uusia taitoja opitaan vanhaan tukeutuen sekä yleensä varsin käytännönläheisesti. Paras kokemus lienee seikkailijoiden ja sudenpentujen päivä vanhempien kanssa Keltolahdessa, jossa tutustuimme sekä toisiimme, opimme partio-ohjelmasta ja opittiin rastien avulla uusia taitoja. Taisivat vanhemmatkin oppia jotain uutta :) Minusta oli hienoa, kun kaikki viihtyivät.

Mitä partio voi tarjota aikuiselle?

Aikuiselle partio tarjoaa mahdollisuutta olla mukana, mutta myös hienoja kokemuksia erityisesti luonnosta. Partion kautta voi luoda itselleen verkoston, joka huokuu samanhenkisiä ihmisiä.

kuva

Partiovuosia:

Noin 26

Nykyinen tai aikaisempi pestisi:

Tällä hetkellä minulla ei ole pestiä. Vuosien varrelta löytyy monipuolinen kokemus erilaisista pesteistä, mm. sudenpentulaumanjohtajasta aina lippukunnanjohtan pestiin saakka :)

Miten kiinnostuit partiosta? Mikä koukuttaa partiossa?

En muista miten partioon alunperin päädyin. Partiossa kuitenkin on pitänyt mukana kaverit, pesteihin sitoutuminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja mielekäs tekeminen.

Mitkä ovat partion parhaita puolia? Mikä on henkilökohtainen paras partiokokemuksesi?

Partion parhaita puolia ovat ulkona tekeminen, oman osaamisen kehittäminen ja kaverien tapaaminen. Yksi henkilökohtaisista parhaista partiokokemuksista oli maailmanjamboree Yhdysvalloissa 2019.

Mitä partio voi tarjota aikuiselle?

Oman osaamisen kehittämistä, mielekkään vapaaehtoistyön, harrastuksen kavereita ja paljon muuta.

Mitä aikuiset käytännössä tekevät partiosta?

Aikuisille ei ole partiossa enää yhtä muottia, vaan jokainen voi ottaa osaa itselleen sopivalla tavalla. Aikuinen voi esimerkiksi olla lapsensa kanssa perhepartiossa tai tukea toimintaamme kannatusjäsenenä. Tässä kuitenkin muutamia tyypillisimpiä palasia, joista aikuisen partioharrastus rakentuu.

Pestit

Aikuisilla partio rakentuu usein jonkun pestin ympärille. Pestillä tarkoitetaan pestatun toimimista sovitun sisältöisessä ja pituisessa tehtävässä, jossa pestattu saa perehdytyksen ja tuen sekä oppimisen ja kehittymisen mahdollisuuden.

Pestejä on paljon erilaisia: lyhyitä, pitkiä, kevyitä, aikaavieviä, hallinnollisiatai kasvatuksellisia. Pesti voi olla esimerkiksi ryhmänjohtaja sudenpentu ryhmässä, virkistysmestari joka järjestää kivaa tekemistä aikusille, lippukunnan sihteeri tai vaikka kesäleirin kokki. Pestit on aina räätälöitävissä yksilöllisesti.

Pestaamiseen kuuluu pestikeskustelu eli tilanne, jossa pestaaja ja pestattu sopivat suullisesti tai kirjallisesti pestin sisällön, vastuun ja keston. Samalla keskustellaan pestatun koulutustarpeesta ja tuesta, mutta myös pestattavan motivaatiosta sekä pestissä oppimisen ja kehittymisen tavoitteista.

Oppiminen

Meille Metsäpojissa on tärkeä, että jokaisella johtajallamme ja aikuisellamme on mahdollisuus kehittää itseeän. Tapoja on monia. Tyypillisin tapa on tekemällä oppiminen. Pestiä, joka tuntuu kiinnostavalta mutta ehkä hankalalta, voi kokeilla kokeennemman tekijän apukätenä tai mentoroimana.

Kouluttautuminen on myös tärkeä osa partiota aikuisille. Lähetämme mielellämme johtajiamme esim. Hämeen Partiopiirin kursseille tai järjestämme niitä toisinaan itsekkin. Koulutuksen aiheet omat moninaisia: jotkut liittyvät suoraan tiettyyn pestiin esim. ryhmänjohtajana toimimiseen, kun taas toisissa teemana voi olla erätaidot tai ensiapu. Johtajamme osallistuvat myös sännöllisesti johtajatulille. Johtajatulet on suuri metsässä järjestettevä johtajuusseminaari, jossa koulutumassa on Suomen kovimpia ammattilaisia.

Johtajahuolto

Partio on ennen kaikkea nuorisojärjestö, mutta pitäähän sitä aikuisillakin olla omaa hauskaa. Johtajahuolto tarjoaa vastapainoa pestissä toimimiselle ja rentoa yhdessä tekemistä aikuisillemme.

Yritämme aina tuoda pienen silauksen johtajahuoltoa kaikkeen toimintaamme. Johtajiston kokouksessa tarjotaan pullakahvit, leiripaikan talkoiden yhdessä tarjotaan saunailta sekä ruokaa (paljon ja hyvää!).

Toisinaan pieni silaus ei riitä vaan pitää tehdä isommin. Järjestämme vuosittain esim. Syyssafari nimisen pienen ja rennon vaelluksen johtajillemme. Lisäksi vuosien saatossa olemme käyneet esim. keilaamassa, pelaamassa paintballia ja käyneet lapissa. Lippukunnan pyöreitä vuosia on myös aina juhlistettu koreasti johtajiston kesken.

Uuden aikuisen aikajana

Tässä muutamia askelmerkkejä, joita voit odottaa tulevalta partiopolultasi:

 1. Ota yhteyttä – Kiinnostuitko liittymään mukaan tai haluaisitko saada lisää tietoa? Voit olla meihin yhteydessä ilman jatkositoumuksia. Yhteystiedot löydät alta.
 2. Tule tutustumaan – Tule paikan päälle tutustumaan toimintaamme. Ensimmäinen tutustumiskerta voi olla esimerkiksi johtajiston oma tapahtuma tai jonkun ryhmän viikkokokous. Mietitään sopiva tutustumiskerta omien toiveidesi mukaan.
 3. Perehdytys – Mikäli haluat aloittaa jossakin pestissä, perehdytämme sinut siihen. Nimeämme sinulle oman partiokummin, joka on tukena partiopolkusi ensi askelissa. Tarvittaessa voit osallistua johonkin koulutukseen.
 4. Välikeskustelu – Miltä partio on maistunut? Onko se vastannut odotuksiasi vai haluaisitko kokeilla jotain muuta? Käydään noin kolmen kuukauden jälkeen kokemuksiasi yhdessä läpi ja mietitään yhdessä jatkoa.
 5. Sukella syvemmälle seikkailuun – Kokemuksen karttuessa voi kokeilla entistä laajemmin, mitä partiossa on tarjolla. Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi partiopolustamme.

Yhteydenotto

Pestijohtajamme vastaa mielellämme yhteydenottoihisi! Ajankohtaiset yhteystiedot löydät yhteystiedot-sivultamme. Voit ottaa yhteyttä myös alla olevan yhteydenottolomakkeen kautta tai jättää suoraan jäsenhakemuksen.