Messukylästä metsään, tulille tai telttaan. Järki luistaa, hauis loistaa, peukkuun veistää Metsäpojat!
Esittely
Messukylän Metsäpojat on Tampereen Messukylän ja Takahuhdin kaupunginosissa toimiva vuonna 1947 perustettu poikalippukunta. Metsäpoikien kokoontumistilat, joita kutsutaan koloiksi, sijaitsevat Messukylän seurakuntatalossa (Messukyläntie 36, 33700 Tampere) ja Takahuhdin pappilassa (Tanhuankatu 40, 33560, Tampere). Messukylän Metsäpoikien omistama kämppä Keltolahti sijaitsee Tampereen Teiskossa 30 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta.
Messukylän Metsäpoikien toiminta, kuten partiotoiminta yleensäkin, on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioonottaen. Toiminnan päämääränä on, että lippukunnan toiminnassa pojista kasvaa persoonallisuudeltaan ja elämäntavoiltaan tasapainoisia, vastuuntuntoisia, aktiivisia sekä itsenäisesti ajattelevia paikallisen, kansallisen ja kansainvälisen yhteisön jäseniä. Käytännössä päämäärään pyritään järjestämällä lippukunnan jäsenille partio-ohjelman mukaista nousujohteista ja monipuolista harrastustoimintaa, joka sisältää ikäkausikohtaisia aktiviteetteja, erilaisia ohjelmatapahtumia ja projekteja sekä toimintaa erilaisissa ryhmissä niin ryhmän jäsenenä kuin johtajapestissäkin. Partiokasvatuksen tavoitteena on, että yksilö toimii aktiivisesti ja vastuuntuntoisesti suhteessa omaan itseensä, toisiin ihmisiin, yhteiskuntaan ja ympäristöön.
Meitä Metsäpoikia on tällä hetkellä n. 100. Toteutamme partiotoimintaa kaikille ikäkausille.
Historiaa
Messukylän seurakunnan nuorisopapin virkaan tuli keväällä 1946 pastori Jouni Kiviluoto, joka oli perehtynyt myös partiotoimintaan. Hänen toimestaan perustettiin 27.3. 1947 partiolippukunta Messukylän Metsäpojat. Ensimmäiseksi lippukunnan johtajaksi valittiin Jouni Kiviluoto.
Toiminta loppui kokonaan 1950-luvun alussa ja lippukunta poistetaan Hämeen Partiopiirin rekisteristä.
Nuoriso-ohjaaja Yrjö ”Yte” E. Seppälä pyytää syksyllä 1953 Tampereen Kotkista messukyläläiset, Jorma ”Jonte” Salosen ja Eino ”Eppu” Haikansalon perustamaan lippukuntaa uudelleen. Lippukunnan uudelleen perustamiskokouksessa Takahuhdin seurakuntakodissa 30.1. 1954 oli läsnä mm. Hämeen Partiopoikapiirin johtaja Leo R. Böök. Hämeen Partiopiirin hallituksen kokouksessa 6. helmikuuta Metsäpojat hyväksyttiin uudelleen piirin jäseneksi.Suomalaiset Partiopojat hyväksyi perustamisanomuksen kokouksessaan 9. maaliskuuta. Messukylän Metsäpoikien perustajana pidetään Yte Seppälää, joka toimi 14-vuotta lippukunnanjohtajana.
Koivistonkylän koululla 1954-1956 kokoontunut Karhu-vartio siirtyy 1956 perustettuun Viinikan Sinisiin.
Kaukajärvellä asuvat Metsäpojat siirtyvät 1972 perustettavaan Kaukapartioon ja ”Ytestä” tulee heidän ensimmäinen lippukunnanjohtaja.
Lippukunta rekisteröidään yhdistysrekisteriin huhtikuussa 1999.
Oletko kiinnostunut lukemaan tarkemmin Messukylän Metsäpoikien historiasta? Vuonna 2007 julkaistiin lippukunnan virallinen historiikki ”Kivikirkon pojat – Messukylän Metsäpoja 1947-2006”. Pehmeäkantisen kirjan hinta on 20 euroa ja kovakantisen kirjan 50 euroa. Tuotot kirjasta käytetään lippukunnan toimintaan. Historiikia voi tiedustella esimerkiksi lippukunnanjohtajalta.
Taustayhteisö
Suomen Partiolaisten peruskirjan mukaan partiotoiminnan tavoite on edistää myönteistä asennetta uskontoon. Messukylän Metsäpoikien taustayhteisönä toimii Messukylän seurakunta, joka tarjoaa rahoitusta ja tilat toiminnalle. Partiotapahtumissa uskonnollinen kasvatus yleensä näkyy ruokalaulujen, leirihartauksien ja partiolupauksen muodossa. Partio on kansainvälinen liike ja siinä on kaikki uskontokunnat edustettuna. Suurleireillä henkiohjelma on yleensä järjestetty samaan aikaan tunnuksellisena ja tunnuksettomana.
Lisää tietoa asiasta on saatavilla Suomen partiolaisten sivuilta https://toiminta.partio.fi/ohjelman-tuki/henkinen-ja-hengellinen-kasvu