Kaltio

Kaltio – Messukylän Metsäpoikien talvileiri 2019

Tämän talven partioleiri on jälleen pidetty! Messukylän Metsäpoikien järjestämä talvileiri järjestettiin 13.-15. Helmikuuta välisenä aikana Keltolahdella ja oli tapansa mukaan täynnä toimintaa! Leirillä nähtiin ja koettiin muunmuassa puiden hakkuuta, teltassa kamiinan lämmössä nukkumista sekä kipinämikkoilua, pieniä vastoinkäymisiä, lipunnostoa ja –ryöstöä sekä paljon muuta. Perinteinen leiriruokakin maistui kaikille, kuten odottaa voi. Leirille osallistui kolme samoajaa (mukaan lukien minä, Emil), 9 tarpojaa ja 12 seikkailijaa sekä kuusi johtajaa. Jokainen pääsi tekemään ja kokemaan tällä leirillä! 

 1. Päivä: Perjantai 

Minä sekä kaksi muuta samoajaa ajoimme yhden leirinjohtajan, Antin, kanssa Keltolahdelle hieman etukäteen tekemään pieniä valmisteluja ennen muiden leiriläisten saapumista, jotka olisivat paikalla noin 18:40. Lädimme viemään leirialueelle ahkioissa tavaraa, luonnollisesti pienten ongelmien saattelemana, mutta kuten tosipartiolaiset, emme lannistuneet vaan jatkoimme loppuun asti. Ahkiot tyhjennettyämme Keltolahden kämpälle toiset leiriläiset olivatkin jo saapuneet paikalle. Yhdessä pystytimme teltat kello kahdeksaan mennessä  

Leirin pystyttämisen jälkeen kahdelle tarpojalle oli annettu tehtäväksi kantaa vettä peräkärrystä, joka oli Antin auton mukana noin viidensadan metrin päässä leirialueelta. Kun kuulin tästä, lähdin auttamaan heitä nopeuttaakseni perille saapumista. Matka sujui ilman ongelmia. 

Myöhemmin yksi leirinjohtajista, Leevi, jakoi seikkailijat ja tarpojat neljään satunnaiseen ryhmään, joista 1 ja 2 nukkuivat samassa teltassa kuin minä ja 3 ja 4 nukkuivat samassa teltassa kahden muun samoajan kanssa. Johtajat nukkuivat kämpässä. Kuitenkin ennen nukkumaanmenoa söimme kämpällä leipää ja menimme hakkaamaan puita kamiinaa ja kämppää varten siten, että 1 ja 2 –ryhmät söivät ensin ja 3 ja 4 –ryhmät tekivät puita, sitten vaihdoimme osia. Sen jälkeen oli nukkumaanmenoaika ja hiljaisuus kello yksitoista.  

Yöllä telttamme kamiinan tukipuu oli hiillostunut ja syttynyt palamaan. Kipinämikon nopean toiminnan vuoksi palo saatiin sammumaan lähes välittömästi, sillä teltassamme oli turvallisuuden vuoksi kylmää vettä sisältävä ämpäri. Tuuletimme telttaa ja korjasimme tukipuuta niin, ettei se enää koskenut kamiinan kuumaan piippuun. Loppuyön saimmekin olla rauhassa.

2. Päivä: Lauantai 

Herätys aamulla kello kahdeksalta. Meillä oli tänä aamuna paljon aikaa vetää mässyä, eli nauttia herkuistamme, sillä lipunnosto oli tasan kello yhdeksän. Lipunnoston jälkeen nautimme perinteistä leiriaamupalaa eli kaurapuuroa mansikkakräämillä, minkä jälkeen pääsimme keskustelemaan ja opettelemaan ensiapua palovammoihin, paleltumiin ja nivelvammoihin Pulesjärven jäällä. Perusteellisen puolen tunnin jälkeen opettelimme solmuja metsässä, muun muassa tukkikytkyä ja perinteistä merimiessolmua. Tämän jälkeen lähdimme keittokatokseen syömään lihapullia ja muusia leivän kanssa. Olimme suunnitelleet rakentavamme iglun tyylisen lumirakennelman aterian jälkeen, mutta emme saaneet lunta kasaan tarpeeksi puolessatoista tunnissa ja hanke tyssäsi siihen.  Kuitenkaan puuhamme lumen parissa ei keskeytynyt, sillä poistuimme leirialueelta tienvarteen rakentamaan linnoituksia vyötärönsyvyiseen hankeen lipunryöstöä varten noin tunnin ajan. Ennen lipunryöstöä saimme kuitenkin nauttia klassista leiriruokaa, ooppaheijaa. 

Kylmän sodan jälkeen paistoimme räiskäleitä ja teimme jäätelöä samaisella aukiolla, jossa kuovimme lunta epäonnen kasaamme. Tätä kesti noin kaksi tuntia kello kymmeneen saakka, jolloin läksimme yöpuulle.

3. Päivä: Sunnuntai 

Herätys oli sunnuntaina kello 7.30. Pakkasimme makuupussimme, napostelimme herkkuja ja lähdimme lipunnostoon kello 8. Aamiaiseksi söimme puuroa ja leipää. Syöminkien jälkeen oli pakkaamisen ja leirin purkamisen vuoro. Purimme teltat, siivosimme roskat ja ahmimme lisää herkkuja. Yhdeltätoista lähdimme syömään hernekeittoa 

Maistuvan lounaan jälkeen otin mukaani kaksi tarpojaa, Akun ja Matiaksen, joiden kanssa lähdin viemään molempia telttoja pulkassa parkkipaikalle. Palatessamme yksi johtajista, Lasse, tuli vastaan ja nimitti meidät Iskuryhmä Telttapojiksi. Autoimme teltta-aukion tyhjentämisessä ja kun hommat oli hoidettu, osallistuimme lipunlaskuun varttia vaille 12. Lopussa pidettiin löytötavaroiden luovutus, jonka jälkeen kävelimme parkkipaikalle ja lähetimme leiriläiset kotiin. Itse tulin johtajien ja toisten samoajien kanssa Pappilaan, missä avustin tavaroiden purkamisessa. 

Kokonaisuudessaan leiri oli odotusten mukainen! Muutamalla henkilöllä oli myös hieman koti-ikävää leirin aikana, mutta ei se menoa haitannut! Viikonloppu metsässä tekee vain hyvää. 

-Emil

 

 

Kaltio – Messukylän Metsäpoikien lupauksenanto 2018

Lupauksenantotilaisuus

11.10.2018     Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Messukylän Metsäpojat ja Messukylän Metsätytöt pitävät yhteisen lupauksenantotilaisuuden. Messukylän vanhassa kirkossa oli mukavasti väkeä eikä ihmekään, kuitenkin kahden lippukunnan lupauksenannot kyseessä. Ovesta tullessa Metsäpojat olivat kirkon vasemmalla puolella ja Metsätytöt oikealla puolella. Vanhemmat ja partiolaisten muut perheenjäsenet istuivat takana. Messukylän Metsätyttöjen ja -Metsäpoikien lupauksenantotilaisuus alkoi, kun Metsäpoikien Elmo ja Metsätyttöjen Mirjami kantoivat liput sisälle Messukylän vanhaan kirkkoon. Lippuja kannettaessa partiolaiset tervehtivät lippuja partiotervehdyksin.

Lippujen kirkon eteen viemisen jälkeen Metsäpoikien lippukunnanjohtaja Antti kertoi partioihanteista. Itse tilaisuuden tarkoitus eli lupauksenanto tapahtui Antin puheiden jälkeen. Ensimmäisenä partiolupauksensa antoivat sudenpennut. Sudenpentujen jälkeen tuli seikkailijoiden vuoro, seikkailijoita oli eniten. Viimeisenä vuorossa oli tarpojat, tarpojia oli vain kuusi. Lupauksenanto tuntui menevän mukavasti ja liput kannettiin ulos lopettaessa.

 

 

 

 

 

 

-Väinö

 

Kaltio – Metsäpoikien kesäleiri 2018

 

Pv 1. Teltat pystyyn!
Messukylän metsäpoikien huisin hauska ”Väsä” niminen kesäleiri sai alkunsa illalla 5.6.2018 kuuden aikoihin Keltolahdessa, kun raahattiin yhteiset tavarat liiteriltä kämpälle. Eipä illassa muuta ehtinytkään, kuin jakamaan leiriläiset kolmeen vartioon, pystyttämään teltat, aloittamaan leirirakennelmia ja tottakai syömään iltapalaa.

Pv 2. Riukupäivä
Aamu alkoi kello 7:30 herätyksellä ja 8:00 leirin ensimmäisellä telttatarkastuksella.  Telttatarkastus löi leirikilpailun käyntiin. Telttatarkastuksen yhteydessä vartiot ilmoittivat nimensä, ensimmäisen vartion nimeksi keksittiin Voileivät, toinen oli nimeltään MuPE ja kolmas Reissumiehet. Aamusta iltaan jatkettiin rakennelmia kuten rinkkateline, makuupussien tuuletusteline, roskakori ja työkaluteline. Päivällä käytiin metsästämässä uusia riukuja, sillä vanhoja ei olisi riittänyt kaikille ja myrskyjen jäljiltä oli metsä täynnä pieniä kaatuneita puita. Päivän kruunasi sauna.

Pv 3. Haikki
Aamu alkoi taas tuttuun tapaan telttatarkastuksella. Kolmantena päivänä hoidettiin lyhyt viiden rastin haikki, mikään vartio ei osannut toisen rastin kuva-arvoituksen vastausta: pumppupora, joten tasapelin takia haikkia ei pisteytetty leirikilpailuun. Illemmalla jatkettiin väsäilyä: vartiot rakensivat kolmijalan ja ehkä saattoivat aloittaa oman leiriportin suunnittelua.

Pv 4. Supet leirille!

Päivä alkoi, niin kuin joka ainoa päivä eli telttatarkastuksella. Neljäs aamupäivä oli varattu leiriporttien valmisteluun, onneksi kaikista tuli erilaisia, vain Reissumiesten ja Voileipien porteissa oli vähän samaa näköä. Lounaan jälkeen tuli leirin kohokohta eli lipunryöstö. Kuuden aikoihin sudenpennut lähtivät Pappilasta kohti Keltolahtea. Illalla oli leirin ensimmäinen iltanuotio, vaikka metsäpalovaroituksen takia nuotiota ei voinut sytyttää. Iltanuotiolla syötiin makkaraa.

Pv 5. Penkit kuntoon

Viidentenä aamuna selvittiin leirin toisiksi viimeisestä telttatarkastuksesta. Sudenpentujen ensimmäinen ja ainoa kokonainen päivä oli vilkas, sudenpennut näpräsivät puisia pannunalusia ja muut leiriläiset kunnostivat nuotiopaikan penkkejä ja rakensivat uuden leveän selkänojallisen penkin. Uusi penkki oli hieno ja siitä oli komeat näkymät kohti Pulesjärveä. Iltapäivällä pelattiin monta hyvää kierrosta lipunryöstöä.

Pv 6. Nyt se loppuu

Viimeisenä aamuna oli tottakai telttatarkastus, riippumattokansalle tuli kiire, sillä he heräsivät vain muutamia minuutteja ennen tarkastusta. Aamu käytettiin leirien purkuun. Puuvartio sai hyvän avun moottorisahalta, sillä edellisien päivien jäljiltä oli kämpän ja saunan polttopuut lopussa. Leirin viimeinen ruoka oli tietenkin hernekeitto. Lounaan jälkeen kannettiin yhteisiä tavaroita takaisin peräkärrylle ja siivoiltiin paikkoja. Vanhempien saavuttua oli leirikirkko, pullakahvit ja lipunlasku. Lipunlaskussa julkistettiin leirikilpailun voittaja, kilpailu oli tiukka. Reissumiehet-vartio tuli kolmansiksi, Voileivät voittivat MuPE:t yhdellä pisteellä.

-Väinö & Henri