Kaltio

Aloitustapahtuma 21.8.2023

Metsäpoikien aloitustapahtuma järjestettiin Takahuhdin Pappilassa yhdessä Metsätyttöjen kanssa. Paikalla oli useita johtajia kummastakin lippukunnasta sekä runsas joukko aktiivisia rasteille osallistuvia partiolaisia sekä harrastukseen tutustujia. Aloitustapahtuman idea oli koota yhteen Messukylän partiolaiset sekä harrastuksesta kiinnostuneet. Tapahtuman jälkeen lippukuntiin liittyi uusia partiolaisia.

Tapahtuman aikana sää oli pilvinen. Moni osallistuja oli varautunut sadevaatteilla. Rankalta vesisateelta säästyttiin, eikä tarvinnut mennä sateensuojaan pystyttämäämme juhlatelttaan.

Tapahtuman aikana vanhemmille järjestettiin infoilta partiosta ja Messukylän lippukunnista samalla kun lapset pääsivät kiertämään pihassa toiminta rasteilla.

Tapahtumassa oli useampi rasti, joissa toimittiin samanikäisten lasten kanssa. Rasteilla päästiin kasaamaan Trangia -retkikeitin käyttövalmiiksi. Aluksi kasaamista harjoiteltiin, jonka jälkeen leikkimielisesti kisattiin kuinka nopeasti Trangian saa kasattua. Lisäksi päästiin, paistamaan vaahtokarkkeja nuotiossa.

Tapahtumassa oli pihapelejä monenlaiseen makuun. Huojuvaa tornia sekä pöytä labyrinttia pelattiin. Lopuksi Metsäpoikien samoajat vetivät yhteisleikkinä Laurentsian!

  • MeMe viestintätiiimi 9/2023

Messukylän Metsäpojat 75-vuotta (10/2022)

Lokakuussa vietettiin monipuolisesti Mestäpoikien syntymäpäiviä. Messukylän Metsäpojissa sekä myös sisarlippukunnassamme Messukylän Metsätytöissä on harrastettu partiotoimintaa 75-vuotta. 

Johtajiston juhlaa vietettiin perjantaina 7.10. Molempien lippukuntien johtajistoa kokoontui yhteen viettämään syntymäpäiviä ja muistelemaan myös jo mennyttä historiaa. Paikalle saapui noin 40 johtajaa. Paikalla oli monia pitkään toiminnassa mukana olleita johtajia, mutta myös nuoria, juuri aloittaneita johtajia. Illan aikana oli myös tietovisa, jonka avulla muisteltiin ja tutustuttiin Messukylän yhteisen partio taipaleen historiaa. 

Sunnuntaina 9.10. vietettiin koko lippukunnan juhlaa, jossa oli paikalla noin 120 ihmistä. Aluksi kokoonnuttiin Messukylän vanhalle kirkolle jossa moni partiolainen antoi partiolupauksen. Partiolupauksessa partiolainen lupaa noudattaa partion arvoja. Ansioituneille partiolaisille myönnettiin myös ansiomerkkejä.

70-vuotista partio taivalta juhlittiin 2017 Messukylän yhteismatkalla Norjaan. Nyt kysymykseksi jääkin, että mitä voikaan tapahtua sitten, kun Messukylän partiotoiminta on kestänyt 80 vuotta!

Eemil Lehtonen

Kaltion päätoimittaja, somevastaava

Kaltio – Mitä Minkit osaavat? (2/2022)

Kaltio ilmestyy jälleen! Kaltion uusi tuotantokausi on täällä. Vuoden ensimmäisenä julkaisuna Messukylän Metsäpoikien tarpojavartion, Minkkien, tuotos, jossa he pohtivat mitä he osaavat ja ovat partiossa oppineet. Julkaisu kuuluu osaksi tarpojien tuottaja-tarppoa, jossa vartio valmistelee mediatuotteen. Kaltion päätoimittajana sekä Minkkien ryhmänjohtajana minun oli helppo päättää, että Minkkien mediatuote on artikkeli lippukuntalehteen, Kaltioon. 

Ennen MInkkien tuotosta haluan kuitenkin pohtia, mitä tuleva partiovuosi tuo tullessaan. Normaalin viikkotoiminnan ohella Metsäpojissa järjestetään retkiä, esimerkiksi lähialueen laavuille tai Keltolahteen. Kesällä osa Metsäpojista löytää itsensä Evon retkeilyalueelta, jolla järjestetään finnjamboree Kajo 2022! Kajolle on ilmoittautunut lähes 13 000 partiolaista, joten sieltä löytyy jokaiselle varmasti kaveri, tai useampikin. Kajolle pääsevät tarpojat, samoajat, vaeltajat sekä aikuiset partiolaiset. On myös kuulunut huhuja, että nuoremmille Metsäpojille, sudenpennuille ja seikkailijoille, on tulossa kesäleiri. Mutta siitä lisätietoa lähempänä kesää. 

Seuraavaksi Minkkien tuotos:

Mitä Minkit osaavat?

Minkit osaavat mm. tehdä solmuja. Niihin kuuluvat merimiessolmun lisäksi monia muita.

Minkkien erikoistaitoihin kuuluvat tulenteko arktisissa olosuhteissa (loskasää), sosiaaliset taidot ovat ainutlaatuisia tässä ryhmässä, ruoanlaitto onnistuu kaikilta muilta paitsi nimeämättömiltä henkilöiltä, jotka polttavat makaronien muotoiset kuviot kattilan pohjaan.

Ryhmämme on vaihtelevan hyvä teltan pystytyksessä.

Ryhmänjäsenten erityistaidot:

Rasmus Repo: DJ-mestari, pienimmän musiikki välineen omistaja.

Ville Siltanen: Fortnite-tryhard 1, vahvuus (älä aina vaa rakenna)

Lauri Korkeamäki: Fortnite-tryhard 2, vahvuus karkuun juokseminen

Veeti Siltanen: Kaikkien kaveri, on ystävällinen muille

Elmeri Päiväniemi: Aivot (melkein)

Väinö Korkeamäki: Hakkerointi (happymod)

Onni Marjamäki: Fresh cut (leikkaa lettis)

Leirit

Mielestämme partioleireille pitäisi osallistua koska sieltä saa hyviä muistoja ja kokemuksia.

Leireillä oppii myös partiotaitoja kuten tulentekoa, solmuja, puukon hallintaa sekä muita erätaitoja.

Leiriruoka

Ruoka partioleireillä on hyvää koska on nälkä. Leireillä pääsee mahtaviin makuelämyksiin.

Leireillä saattaa myös päästä tekemään itse ruokaa.

Viikkokokoukset

Viikoittaisissa kokouksissa harjoittelemme erilaisia taitoja elämää varten. Niihin lukeutuvat muun muassa ikäkausittain tehtävät aktiviteetit.

Sudenpentuina leikimme ja opettelimme helppoja solmuja legendaarisien Eemelin, Aapelin ja Jaakon kanssa.

Seikkailija aikoinamme leikimme laurentsiaa Henryn kanssa sekä opettelimme uusia partiotaitoja.

Tarpojina olemme ampuneet jousipyssyllä, tutkineet varastoja ja nauraneet Rasmukselle.

Muistathan seurata meidän ryhmämme sosiaalisia medioita!

Tiktok: @alfa.partio

Instagram: @alfa.partio

– Eemil Lehtonen

 Kaltion päätoimittaja, somevastaava

Kaltio – Messukylän Metsäpoikien sääntöjen uudistus 2019

Messukylän Metsäpojat on rekisteröitynyt yhdistys ja näin ollen sillä täytyy olla Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymät säännöt. Halu uudistaa vanhoja vuonna 1998 hyväksyttyjä sääntöjä on kytenyt johtajistossa jo pidempäänkin. Vuoden vaihteen tienoilla ryhdyttiin toden teolla valmistelemaan uusia sääntöjä, jotta yhdistyksen vuosikokous voisi ne helmikuun lopulla hyväksyä.

Mutta miksi muuttaa vanhoja sääntöjä? Mitä vaikutusta säännöillä on lippukunnan arkeen? Itseasiassa aika paljonkin. Partioliike Suomessa on muuttunut paljon sitten vuoden 1998. Esimerkiksi vuonna 2010 tuli voimaan ikäkausiuudistus, jossa ikäkaudet jaettiin nykyisiin sudenpentuihin, seikkailijoihin, tarpojiin, samoajiin ja vaeltajiin. Tällaista jakoa eivät vanhat säännöt tunnistaneet. Suurin tarve sääntöjen muuttamiselle lähti kuitenkin siitä, että halusimme siirtyä yhdestä vuosittaisesta kokouksesta kahteen kokoukseen. Muutos saattaa kuulostaa melko pieneltä, mutta se mahdollistaa hallinnollisten asioiden paremman organisoinnin ja rytmittämisen. Vaikka yksittäiselle sudenpennulle lippukunnan hallinto ei varmaankaan näyttäydy laisinkaan, ilman toimivaa hallintoa mikään lippukunnassamme ei toimisi.

Säännöissä on toki paljon pikkutarkkaa byrokraattista tekstiä ja ohjeistusta yhdistyksen toimintaan, mutta sinne tulee myös aina kirjata yhdistyksen tarkoitus ja toiminta. Sääntöjen kirjoittaminen on hyvä hetki pysähtyä miettimään, miksi me teemme partiotoimintaa ja mikä sen perimmäinen tarkoitus on. Miksi me johtajistossa käytämme lukemattomia tunteja ilman mitään rahallista korvausta ja mitä me haluamme toimillamme saavuttaa? Sääntöihimme on kirjattu: ”Lippukunnan toiminnan tarkoitus on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioon ottaen.” Tahdomme siis yhdistyksen toimintamme kautta kasvattaa kunnon kansalaisia.

Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyi uudet sääntömme toukokuun puolivälissä. Tänä vuonna järjestämme lippukunnan historian ensimmäisen syyskokouksen. Aika näyttää miten uudet säännöt muokkaavat lippukuntamme toimintaa, mutta usko tulevaisuuteen on niiden myötä korkealla.

Uudet säännöt löytyvät täältä: https://www.metsapojat.fi/saannot/

– Roni, Lippukunnanjohtaja

Kaltio – Messukylän Metsäpoikien talvileiri 2019

Tämän talven partioleiri on jälleen pidetty! Messukylän Metsäpoikien järjestämä talvileiri järjestettiin 13.-15. Helmikuuta välisenä aikana Keltolahdella ja oli tapansa mukaan täynnä toimintaa! Leirillä nähtiin ja koettiin muunmuassa puiden hakkuuta, teltassa kamiinan lämmössä nukkumista sekä kipinämikkoilua, pieniä vastoinkäymisiä, lipunnostoa ja –ryöstöä sekä paljon muuta. Perinteinen leiriruokakin maistui kaikille, kuten odottaa voi. Leirille osallistui kolme samoajaa (mukaan lukien minä, Emil), 9 tarpojaa ja 12 seikkailijaa sekä kuusi johtajaa. Jokainen pääsi tekemään ja kokemaan tällä leirillä! 

 1. Päivä: Perjantai 

Minä sekä kaksi muuta samoajaa ajoimme yhden leirinjohtajan, Antin, kanssa Keltolahdelle hieman etukäteen tekemään pieniä valmisteluja ennen muiden leiriläisten saapumista, jotka olisivat paikalla noin 18:40. Lädimme viemään leirialueelle ahkioissa tavaraa, luonnollisesti pienten ongelmien saattelemana, mutta kuten tosipartiolaiset, emme lannistuneet vaan jatkoimme loppuun asti. Ahkiot tyhjennettyämme Keltolahden kämpälle toiset leiriläiset olivatkin jo saapuneet paikalle. Yhdessä pystytimme teltat kello kahdeksaan mennessä  

Leirin pystyttämisen jälkeen kahdelle tarpojalle oli annettu tehtäväksi kantaa vettä peräkärrystä, joka oli Antin auton mukana noin viidensadan metrin päässä leirialueelta. Kun kuulin tästä, lähdin auttamaan heitä nopeuttaakseni perille saapumista. Matka sujui ilman ongelmia. 

Myöhemmin yksi leirinjohtajista, Leevi, jakoi seikkailijat ja tarpojat neljään satunnaiseen ryhmään, joista 1 ja 2 nukkuivat samassa teltassa kuin minä ja 3 ja 4 nukkuivat samassa teltassa kahden muun samoajan kanssa. Johtajat nukkuivat kämpässä. Kuitenkin ennen nukkumaanmenoa söimme kämpällä leipää ja menimme hakkaamaan puita kamiinaa ja kämppää varten siten, että 1 ja 2 –ryhmät söivät ensin ja 3 ja 4 –ryhmät tekivät puita, sitten vaihdoimme osia. Sen jälkeen oli nukkumaanmenoaika ja hiljaisuus kello yksitoista.  

Yöllä telttamme kamiinan tukipuu oli hiillostunut ja syttynyt palamaan. Kipinämikon nopean toiminnan vuoksi palo saatiin sammumaan lähes välittömästi, sillä teltassamme oli turvallisuuden vuoksi kylmää vettä sisältävä ämpäri. Tuuletimme telttaa ja korjasimme tukipuuta niin, ettei se enää koskenut kamiinan kuumaan piippuun. Loppuyön saimmekin olla rauhassa.

2. Päivä: Lauantai 

Herätys aamulla kello kahdeksalta. Meillä oli tänä aamuna paljon aikaa vetää mässyä, eli nauttia herkuistamme, sillä lipunnosto oli tasan kello yhdeksän. Lipunnoston jälkeen nautimme perinteistä leiriaamupalaa eli kaurapuuroa mansikkakräämillä, minkä jälkeen pääsimme keskustelemaan ja opettelemaan ensiapua palovammoihin, paleltumiin ja nivelvammoihin Pulesjärven jäällä. Perusteellisen puolen tunnin jälkeen opettelimme solmuja metsässä, muun muassa tukkikytkyä ja perinteistä merimiessolmua. Tämän jälkeen lähdimme keittokatokseen syömään lihapullia ja muusia leivän kanssa. Olimme suunnitelleet rakentavamme iglun tyylisen lumirakennelman aterian jälkeen, mutta emme saaneet lunta kasaan tarpeeksi puolessatoista tunnissa ja hanke tyssäsi siihen.  Kuitenkaan puuhamme lumen parissa ei keskeytynyt, sillä poistuimme leirialueelta tienvarteen rakentamaan linnoituksia vyötärönsyvyiseen hankeen lipunryöstöä varten noin tunnin ajan. Ennen lipunryöstöä saimme kuitenkin nauttia klassista leiriruokaa, ooppaheijaa. 

Kylmän sodan jälkeen paistoimme räiskäleitä ja teimme jäätelöä samaisella aukiolla, jossa kuovimme lunta epäonnen kasaamme. Tätä kesti noin kaksi tuntia kello kymmeneen saakka, jolloin läksimme yöpuulle.

3. Päivä: Sunnuntai 

Herätys oli sunnuntaina kello 7.30. Pakkasimme makuupussimme, napostelimme herkkuja ja lähdimme lipunnostoon kello 8. Aamiaiseksi söimme puuroa ja leipää. Syöminkien jälkeen oli pakkaamisen ja leirin purkamisen vuoro. Purimme teltat, siivosimme roskat ja ahmimme lisää herkkuja. Yhdeltätoista lähdimme syömään hernekeittoa 

Maistuvan lounaan jälkeen otin mukaani kaksi tarpojaa, Akun ja Matiaksen, joiden kanssa lähdin viemään molempia telttoja pulkassa parkkipaikalle. Palatessamme yksi johtajista, Lasse, tuli vastaan ja nimitti meidät Iskuryhmä Telttapojiksi. Autoimme teltta-aukion tyhjentämisessä ja kun hommat oli hoidettu, osallistuimme lipunlaskuun varttia vaille 12. Lopussa pidettiin löytötavaroiden luovutus, jonka jälkeen kävelimme parkkipaikalle ja lähetimme leiriläiset kotiin. Itse tulin johtajien ja toisten samoajien kanssa Pappilaan, missä avustin tavaroiden purkamisessa. 

Kokonaisuudessaan leiri oli odotusten mukainen! Muutamalla henkilöllä oli myös hieman koti-ikävää leirin aikana, mutta ei se menoa haitannut! Viikonloppu metsässä tekee vain hyvää. 

-Emil

Kaltio – Messukylän Metsäpoikien lupauksenanto 2018

Lupauksenantotilaisuus

11.10.2018     Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Messukylän Metsäpojat ja Messukylän Metsätytöt pitävät yhteisen lupauksenantotilaisuuden. Messukylän vanhassa kirkossa oli mukavasti väkeä eikä ihmekään, kuitenkin kahden lippukunnan lupauksenannot kyseessä. Ovesta tullessa Metsäpojat olivat kirkon vasemmalla puolella ja Metsätytöt oikealla puolella. Vanhemmat ja partiolaisten muut perheenjäsenet istuivat takana. Messukylän Metsätyttöjen ja -Metsäpoikien lupauksenantotilaisuus alkoi, kun Metsäpoikien Elmo ja Metsätyttöjen Mirjami kantoivat liput sisälle Messukylän vanhaan kirkkoon. Lippuja kannettaessa partiolaiset tervehtivät lippuja partiotervehdyksin.

Lippujen kirkon eteen viemisen jälkeen Metsäpoikien lippukunnanjohtaja Antti kertoi partioihanteista. Itse tilaisuuden tarkoitus eli lupauksenanto tapahtui Antin puheiden jälkeen. Ensimmäisenä partiolupauksensa antoivat sudenpennut. Sudenpentujen jälkeen tuli seikkailijoiden vuoro, seikkailijoita oli eniten. Viimeisenä vuorossa oli tarpojat, tarpojia oli vain kuusi. Lupauksenanto tuntui menevän mukavasti ja liput kannettiin ulos lopettaessa.

-Väinö

Kaltio – Metsäpoikien kesäleiri 2018

Pv 1. Teltat pystyyn!
Messukylän metsäpoikien huisin hauska ”Väsä” niminen kesäleiri sai alkunsa illalla 5.6.2018 kuuden aikoihin Keltolahdessa, kun raahattiin yhteiset tavarat liiteriltä kämpälle. Eipä illassa muuta ehtinytkään, kuin jakamaan leiriläiset kolmeen vartioon, pystyttämään teltat, aloittamaan leirirakennelmia ja tottakai syömään iltapalaa.

Pv 2. Riukupäivä
Aamu alkoi kello 7:30 herätyksellä ja 8:00 leirin ensimmäisellä telttatarkastuksella.  Telttatarkastus löi leirikilpailun käyntiin. Telttatarkastuksen yhteydessä vartiot ilmoittivat nimensä, ensimmäisen vartion nimeksi keksittiin Voileivät, toinen oli nimeltään MuPE ja kolmas Reissumiehet. Aamusta iltaan jatkettiin rakennelmia kuten rinkkateline, makuupussien tuuletusteline, roskakori ja työkaluteline. Päivällä käytiin metsästämässä uusia riukuja, sillä vanhoja ei olisi riittänyt kaikille ja myrskyjen jäljiltä oli metsä täynnä pieniä kaatuneita puita. Päivän kruunasi sauna.

Pv 3. Haikki
Aamu alkoi taas tuttuun tapaan telttatarkastuksella. Kolmantena päivänä hoidettiin lyhyt viiden rastin haikki, mikään vartio ei osannut toisen rastin kuva-arvoituksen vastausta: pumppupora, joten tasapelin takia haikkia ei pisteytetty leirikilpailuun. Illemmalla jatkettiin väsäilyä: vartiot rakensivat kolmijalan ja ehkä saattoivat aloittaa oman leiriportin suunnittelua.

Pv 4. Supet leirille!

Päivä alkoi, niin kuin joka ainoa päivä eli telttatarkastuksella. Neljäs aamupäivä oli varattu leiriporttien valmisteluun, onneksi kaikista tuli erilaisia, vain Reissumiesten ja Voileipien porteissa oli vähän samaa näköä. Lounaan jälkeen tuli leirin kohokohta eli lipunryöstö. Kuuden aikoihin sudenpennut lähtivät Pappilasta kohti Keltolahtea. Illalla oli leirin ensimmäinen iltanuotio, vaikka metsäpalovaroituksen takia nuotiota ei voinut sytyttää. Iltanuotiolla syötiin makkaraa.

Pv 5. Penkit kuntoon

Viidentenä aamuna selvittiin leirin toisiksi viimeisestä telttatarkastuksesta. Sudenpentujen ensimmäinen ja ainoa kokonainen päivä oli vilkas, sudenpennut näpräsivät puisia pannunalusia ja muut leiriläiset kunnostivat nuotiopaikan penkkejä ja rakensivat uuden leveän selkänojallisen penkin. Uusi penkki oli hieno ja siitä oli komeat näkymät kohti Pulesjärveä. Iltapäivällä pelattiin monta hyvää kierrosta lipunryöstöä.

Pv 6. Nyt se loppuu

Viimeisenä aamuna oli tottakai telttatarkastus, riippumattokansalle tuli kiire, sillä he heräsivät vain muutamia minuutteja ennen tarkastusta. Aamu käytettiin leirien purkuun. Puuvartio sai hyvän avun moottorisahalta, sillä edellisien päivien jäljiltä oli kämpän ja saunan polttopuut lopussa. Leirin viimeinen ruoka oli tietenkin hernekeitto. Lounaan jälkeen kannettiin yhteisiä tavaroita takaisin peräkärrylle ja siivoiltiin paikkoja. Vanhempien saavuttua oli leirikirkko, pullakahvit ja lipunlasku. Lipunlaskussa julkistettiin leirikilpailun voittaja, kilpailu oli tiukka. Reissumiehet-vartio tuli kolmansiksi, Voileivät voittivat MuPE:t yhdellä pisteellä.

-Väinö & Henri